четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Няколко пролетни мисли и един немски кекс



Пролетта идва, когато си готов да я приемеш в себе си. Първите ми срещи с нея са случайни и едва забележими. Срещам я в разцъфнал шал на улицата, в чифт леки обувки тичащи по тротоара, в първите и въздишки, които нежно близват глезените ми на спирката...
Днес си мисля, че пролетта за мен отдавна не е астрономическо понятие, не свързвам идването и с дата в календара, не е равенство в двубоя между светлото и тъмното, между деня и нощта...
Пролетта не е сезон между зимата и лятото, който е само един преход между студа и топлината.
Пролетта е сезонът, който душата е  избрала за благоприятен климат да разцъфва и копнее, за усещане и състояние на духа, за празник!
Дни преди Сирница, преди на душата да и олекне с дадената и взета прошка, преди да съблечем тежките палта на грижите и зимната умора, е време за нещо вкусно и красиво в кухнята. Този немски кекс е прекрасна закачка с пролетта и предстоящите празници. Вкусът му е смесица от аромати, а пълнежът напомня малко и за щолен и за нашите вкусни великденски козунаци.

Немски кекс

Необходими продукти:
4 яйца
200 г захар
350 г брашно
1ч.л. бакпулвер
75 мл прясно мляко
175 г краве масло

За пълнежа:
1 ч.ч. орехи
50г черен шоколад
50 г млечен шоколад

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до гъста кремообразна маса. Към нея се добавят постепенно предварително пресятото брашно и лъжичката бакпулвер.
Млякото и предварително разтопеното масло също внимателно се разтварят в сместа. Накрая се добавят и нарязаните на парченца шоколад и предварително изпечените на сух тиган орехи.
Сместа се изсипва в кексова форма, която предварително сме намазнили и поръсили с брашно. Печем отначало на 160 градуса в предварително загрята фурна за около 1 час. Към края на печенето може да засилите фурната на 170 градуса.
Украсата на кекса е пожелание. Оригиналната рецепта е с украса от шоколадова глазура и карамелизирани орехчета по върха на кекса.

Да Ви е сладко и пролетно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар