Те са наречени по името на града Линц в Австрия. Първата им поява датира от далечната 1700 година. Умалено копие на линцеровата торта, линцеровите сладки са истинско бижу на коледната трапеза. Ако решите да ги направите, ще имате гарантиран вкус, хрупкавост и нежен ванилов аромат, който ще носи уют и настроение за празника. Двете бисквитки и заключеният между тях конфитюр от малини( френско грозде или ягоди) са в пълна хармония, а ако се въоръжите и с търпение, след ден престояване, ще се насладите на пълно сливане на вкусовете до съвършенство.
Оригиналната рецепта е с бадеми. Линцеровите очи( Linzeraugen), които са желаната бисквита към кафето в австрийските сладкарници, се правят със смлени бадеми, но аз ще ви предложа да ги направите с орехи. Вкусът им е не по-малко очарователен. Сами ще се убедите в това.
И така необходимите продукти:
225 г бяло брашно
75 г захар
50 г орехи / бадеми
150 г масло, нарязано
ситно смляна кора от половин лимон( ако желаете може и без нея)
1 жълтък
1 ванилия
Малиново ( ягодово също е добър вариант) сладко за слепване
Пудра захар за поръсване
Смиламе фино ядките (аз използвах орехи) с блендер и оставяме настрани. Брашното и захарта поставяме в купа. Добавяме маслото, нарязано на ситно, и с ръце започваме да месим до получаването на ситни трохи. Добавяме смлените ядки, кората от лимона, жълтъка и ванилията, и месим, докато оформим еднородно тесто. Оставяме го да престои за около час на стайна температура.
Разточваме тестото върху хартията и с кръгла назъбена формичка изрязваме сладките.
( Можете разбира се да използвате различни формички- сърца, звезди, обикновено кръгче. Зависи от повода и вашите предпочитания.) Отстраняваме изрезките. С малка формичка (кръгче, звездичка, сърчице) изрязваме дупчица в средата на половината от кръглите сладки.
Пренасяме готовите сладки върху метална решетка и изчакваме да изстинат.
После целите бисквити намазваме с малиновото сладко, а сладките с изрязаните дупчици в средата поръсваме леко с пудра захар.
После слепваме двете бисквити и....Готово!
Няма коментари:
Публикуване на коментар