Днес ще споделя с вас моята рецепта и няколко начина за лесна и ефектна украса на меденките.
Необходими продукти за тестото:
2 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 каф. ч. мед
1 пакетче канела
1 пакетче ванилия
1 ч.л. хлебна сода
брашно- колкото поеме до меко, нелепкаво тесто, което можете с лекота да моделирате
Това е рецепта за класически меденки. На мен ароматът на мед и канела ми е достатъчен. Не знам защо, но джинджифил, индийско орехче и др. подобни силни аромати не са ми нужни като компоненти в рецептата.
След замесването на тестото, можете да работите направо върху плота или върху хартия за печене. Тестото е като пластелин и се оформя лесно. Аз лично предпочитам да го разточвам върху хартия за печене.
Препоръчвам ви да внимавате при дебелината на разточеното тесто. То не трябва да бъде дебело, но и прекалено тънко също не е добър вариант. Намерете оптималния за работа вариант.
С формички оформяте желаните фугирки. Изрезките отстранявате внимателно.
Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна.
Следва творческата част.
Украсата на коледните меденки е приятна, но често и твърде трудоемка задача. В годините съм опитвала различни варианти- използвала съм само шоколад, само айсинг или фондан. И трите варианта са добри, а меденките винаги стават красиви.
Ако решите да работите с айсинг, пропорциите са: 1 белтък , 200-250 г пудра захар и 2-3 капки лимонов сок.
Айсингът съхне бързо и можете да го втечнявате като добавяте лимонов сок.
За да изпъква белият айсинг върху меденките, можете да ги потъмните още малко като веднага след изваждането от фурната ги намажете с разтворено в малко вода какао.
Фонданът е по-лесен и удобен за работа, особено ако имате готов и разполагате с формички, резци, текстури.
В професионалните сладкарски магазини можете да намерите всичко необходимо за работа с фондан, както и самия фондан.
Аз сама си правя текстурирането на фондана, а изрязването- с формичките на меденките.
Пожелавам ви вдъхновение, уют и споделена празничност!
Няма коментари:
Публикуване на коментар