Православният празничен календар започва с трите поредни дни на Св. Варвара (4 декември), следван от Преп. Сава (5 декември) и Никулден (6 декември). Най- известен и тачен е денят на Св. Николай Чудотворец, но тридневният празнично-обреден комплекс е наситен с много поверия, традиции и обичаи.
Има вярване свързано с първия празник на Св. Варвара, че ако си откъснете клонка от плодно дръвче и я сложите във ваза, до Коледа тя ще започне да цъфти. Това ще е един хубав знак за предстоящата година. Обещание за една плодородна, мирна и спокойна година.
Празникът на 4 декември в някой краища на България се нарича още " Женска Коледа" , защото жените обличали новите си дрехи, събирали се, пеели песни за здраве. Така измолвали Св. Варвара да предпазва децата им от болести и да ги закриля.
Старите хора казват:" Варвара вари, Сава пече(меси),Николай гости посреща."
Традициите свързани със Св. Сава са подготовка за предстоящия голям празник Никулден. Има вярване, че Варвара и Сава са две сестри, сестри на Св. Никола, а според друго, че Св. Сава е мъж, основател на много манастири, живял в самота и богомислие.
Празничният ден обаче е свързан с подготовката на никулденската трапеза, на която задължително освен "Рибник" или ястието с риба присъства и празничен хляб.
Днес ще ви предложа една празнична питка, която не е трудна за изпълнение и не изисква много месене. Нужно е обаче да си отделите време и търпение за тестото, което трябва да втаса добре.
Необходими продукти за тестото:
800-900 г брашно( предварително добре пресято)
2 яйца
3 с.л. олио
300 мл. вода
2/3 от едно кубче мая
около 150 г меко краве масло
1 жълтък за намазване
Сусам за поръсване( по желание)
Маята се разбърква с една супена лъжица захар и една чаена лъжичка сол до втечняване. В пресятото брашно се прави малко кладенче, в което се излива водата, разбитите предварително яйца, лъжиците олио и разтворената мая. Омесвате меко тесто. Леко, без излишно да удряте тестото в плота, оформяте топка, която оставяте за около 2-3 часа да втаса.
Помещението трябва да е топло, за да може хлябът да утрои обема си. След това разделяте втасалото тесто на три еднакви по големина топки, преди това от тестото отнемате една малка топка, която ще ви послужи за център на питката. Всяка от трите топки разточвате на питка, която обилно намазвате с кравето масло и редите една върху друга.
Нарязвате питките на осем триъгълника, които завивате на кифли към центъра. Така оформени редите в тава, която предварително сте намазали с олио и поръсили с брашно. В центъра слагате малката топка, която предварително сте отделили. Отново оставяте да втаса. След това намазвате с жълтък, поръсвате със сусам(по желание) и печете питата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
На мен самото изпичане на питката ми отне около 50 мин.
Това е резултатът!
Няма коментари:
Публикуване на коментар