вторник, 24 януари 2017 г.

Канелени охлювчета



Януари е месецът на очакването, търпението и топлината на дома. Коледните аромати все още витаят в кухнята. Мирисът на канела, шоколад и портокали носят настроение и чувство за уют.
Тази рецепта, за канелени охлювчета, е немска, но вкусът напомня на козуначените кифлички, които обикновено печем около Великден.

Необходимите продукти за тестото са:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
250 мл. топло прясно мляко
80 г захар
80 г краве масло
1 яйце
щипка сол

Необходими продукти за пълнежа:
50 г масло
30 г захар
канела

Необходими продукти за втория пълнеж:

Нуга крем


За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко


В купа с високи стени пресявате брашното и добавяте сухата мая. Правите кладенче и изливате топлото мляко с разтворената в него захар. Добавяте яйцето, щипката сол и маслото, което трябва да е меко и нарязано на тънки филийки.
След това обърквате всичко. Върху работния плот изсипете около 1 ч.ч. брашно. Пренесете върху него все още лепнещото тесто и месете до меко, нелепнещо по пръстите тесто. След това го оставяте да втаса за около 1 час- 1 час и половина (зависи от топлината на помещението, в което работите).


Готовото втасало тесто разделяте на две. Едната част разточвате на правоъгълник върху плота. Намазвате с канелената смес( канела, масло и захар) и завивате на руло.
С нож режете филийки с дебелина около 2 см.
Нареждате ги върху хартия за печене. Намазвате ги с жълтък, в който сте добавили и две лъжици прясно мляко. В предварително загрята на 180 гр. фурна изпичате до златисто ( приблизително за 18-20 мин.)
С останалата част от тестото процедирате по същи начин, но за пълнеж използвате нуга крем.
Ако желаете, можете да използвате само канеления пълнеж за всички охлювчета или обратно. Всичко зависи от Вас и Вашия вкус!





Чаша горещ шоколад, канелени охлювчета и време за Вас!
Да Ви е сладко и уютно в студения януари!



Няма коментари:

Публикуване на коментар